• Czech accordion online competition

          • Zlato opäť do Ľubovne

            MICHAL SEMANČÍK. Veselý chlapec, ktorý okrem toho, že v škole dosahuje vynikajúce výsledky exceluje aj v hre na akordeón. Na svojom konte má už viacero ocenení z medzinárodných a celosvetových súťaží. Tentokrát k nim pribudlo víťazstvo z Czech accordion online competition, kde získal zlaté pásmo. „Veľmi sa teším z tohto ocenenia a budem cvičiť ďalej.“ hovorí skromne Michal. Navštevuje ZUŠ Jána Melkoviča, kde ho vedie pani učiteľka Mária Budzáková. „Som veľmi rada, že v tejto situácii je možnosť zúčastňovať sa online súťaží. Hudba si vždy nájde cestu. Deti majú veľkú motiváciu a vidia, že hudba im dáva nielen radosť ale má aj zmysel“

            Na súťaži v Ostrave štartovalo cez 200 akordeónistov zo 17 krajín sveta napr. z Brazílie, Litvy, Lotyšska, Ruska, Portugalska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska a ďalších. Súťaž bola zameraná na originálnu a súčasnú tvorbu pre akordeón. 7-členné poroty boli zložené zo svetových akordeónistov a ich predsedami boli: Gorka Hermosa zo Španielska, Herbert Scheibenreif z Rakúska, Zoran Rakic zo Srbska a Raimonds Sviackevičius z Litvy. Výkony všetkých súťažiacich boli na vysokej úrovni napriek tomu, že súťažné videá vznikali počas online vyučovania.

            Starú Ľubovňu na tejto špičkovej súťaži reprezentovali 5 žiaci zo ZUŠ Jána Melkoviča. Z triedy Márie Budzákovej to boli: Michal Semančík – zlaté pásmo, Peter Sokol – strieborné pásmo a Sára Sokolová – Čestné uznanie. Pani učiteľka získala Špeciálne ocenenie za výbornú prípravu žiakov a ich vynikajúcich umeleckých výkonov. Michal, Peter a Sára získali ešte jedno špeciálne ocenenie. Czech accordion online competition je výberovým kolom pre celosvetovú súťaž CMA Trophée Mondiale. Organizátori súťaže spolu s Frederikom Deschampsom vybrali všetkých troch akordeónistov do ďalšieho kola tejto súťaže.

            Z triedy Danky Ščasnej v Ostrave súťažili dvaja žiaci. Filip Jozefík a Kristína Lešková. Obidvaja si vo svojej kategórii zaslúžili strieborné pásmo.

            Za vynikajúce výsledky gratulujeme nielen našim akordeónistom, ale predovšetkým ich učiteľkám Márii Budzákovej a Dane Ščasnej. Do ďalšej práce im prajeme veľa tvorivých síl a entuziazmu.

          • Accordion Star International 2021

          • NEW YORK.

            Mesto splnených snov, mesto mnohých tvári, mesto mnohých druhov umenia. Môcť sa tam pozrieť hoc len na pár hodín je snom každého cestovateľa.

            Našim akordeonistom sa to už podarilo. Zúčastnili sa svetovej online akordeonovej súťaže Accordion Star International 2021. Reprezentovať Slovensko na druhom kontinente sveta je snom každého umelca. Súťaže sa zúčastnilo 220 súťažiacich z 38 krajín celého sveta. Naši žiaci ZUŠ Jána Melkoviča súťažili v konkurencii s Čínou, USA, Ruskom, Poľskom, Talianskom a inými veľmocami nielen akordeónovej hry. Je pre nás veľkou cťou, že Peter Sokol, Michal Semančík a Sára Sokolová sa prostredníctvom ich hudby preniesli do USA a odovzdali nielen kus svojho srdca, ale aj priniesli domov nádherné ocenenia. Medzinárodná porota, ktorej predsedom bola legenda akordeónového sveta – Viaceslav Semjonov, prísne hodnotila výkony všetkých súťažiacich.

            Peter Sokol sa vo svojej kategórii umiestnil na 6. mieste s počtom bodov 23,63. V tej istej kategórii s počtom bodov 22,52 na 11. mieste umiestnil Michal Semančík. Sára Sokolová, ktorá súťažila vo vyššej kategórii, obsadila krásne 6. miesto s bodovým hodnotením 23,32. Najvyšší možný počet bodov bol 25. Hviezdy akordeónového neba. Nimi sú naši mladí umelci.

            Prajeme im, nech ich hudba osvetľuje krásy života a nech sa im aj naďalej darí.

          • Venujte nám 2% dane

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v ro

          • Medzinárodné akordeónové dni v Prahe

          • Zlatá Praha privítala akordeónistov ZUŠ Jána Melkoviča s otvorenou náručou. Príjemné počasie a slnko dotvorili atmosféru jubilejného V. súťažného festivalu Medzinárodných akordeónových dní. Stretli sa tu súťažiaci z 20 krajín v sólovej, komornej a orchestrálnej hre. Vo víre krásnych tónov sa naši žiaci Peter Sokol a Sára Sokolová cítili veľmi dobre. Pravá súťažná atmosféra v nich prebúdzala túžbu zahrať čo najlepšie. Uvedomovali si, že každý vo svojej kategórii obhajuje nielen seba, Starú Ľubovňu, ale aj celé Slovensko. Medzinárodná porota, ktorú tvorili renomovaní umelci z Portugalska, Česka, Poľska, Švédska, Belgicka, Maďarska a Nemecka, mala neľahkú úlohu, nakoľko každá krajina poslala do súťaže tie najúžasnejšie talenty, ktoré má. Slávnostné vyhodnotenie výsledkov Medzinárodných akordeónových dní bolo pre našich žiakov a ich pani učiteľku Máriu Budzákovú plné emócií. 11-ročný Peter Sokol získal zlatú medailu v II. kategórii a 14-ročná Sára Sokolová striebornú medailu v IV. kategórii. Potešení boli aj ich rodičia, ktorí ich neustále sprevádzajú a podporujú v umeleckom raste. Podľa slov riaditeľa Medzinárodných akordeónových dní Mirca Patariniho je na hudbe najkrajšie to, že spája ľudí... Potvrdením tejto myšlienky bolo aj toto pražské stretnutie akordeónistov a milovníkov akordeónovej hudby.