• 5. Medzinárodná hudobná súťaž „NOUVELLES ÉTOILES”

          • 5. Medzinárodná hudobná súťaž „NOUVELLES ÉTOILES”, Francúzsko-Paríž aj s úspešnou účasťou mladých akordeonistov zo ZUŠ Jána Melkoviča

            Dve druhé miesta putujú do Starej Ľubovne

            Súťaž organizuje International Cultural Asociácia ArtimA. Riaditeľkou festivalu je art. director Mrs. Maria Christiany.

            Cieľom Nouvelles Etoiles je vyhľadávanie mladých hudobných talentov a podpora spolupráce a kultúrnych výmen medzi Francúzskom a inými krajinami.

            Súťaž sa konala online 31. januára 2022.

            O výkonoch súťažiacich rozhodovala porota plná zvučných mien:

            A. Galperine, profesor na Národnom konzervatóriu v Paríži,

            M. Kuzina z Ruska,

            M. Christiany z Francúzska,

            Mila Goreva, profesorka Music Akadémie v Rusku,

            D. Čuvakhin, profesor katedry na Štátnej univerzite v Moskve,

            T. Chuvakhina, významná umelkyňa v Rusku

            a David Alan-Nihil, neoklasický skladateľ a zakladateľ parížskeho festivalu „Musique Sacreé en Capitale”.

            Tejto prestížnej súťaže sa zúčastnili aj žiaci ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni:

            Kristínka Lešková, ktorá získala 2. miesto

            a Filip Jozefík, ktorému porota udelila rovnako 2. miesto

            v kategórii Accordeon.

            Obaja navštevujú triedu učiteľky Dany Ščasnej.

          • Constellation” POWER of MUSIC”

          • CONSTELLATION POWER of MUSIC Kyjev - New York je medzinárodná talentová súťaž, ktorej sa zúčastnili žiaci ZUŠ Jána Melkoviča v Starej Ľubovni.

            V sólovej hre na akordeóne získala Kristína Lešková v III. kategórii (14 rokov) 1. cenu a Filip Jozefík v III. kategórii (12 rokov) rovnako 1. cenu.

            Za prípravu a vedenie žiakov v súťaži udelili organizátori ďakovný list učiteľke Dane Ščasnej.

          • Mimoriadne úspešný rok 2021 mladého akordeonistu Petra Sokola

          • Peter Sokol, žiak pani učiteľky Márie Budzákovej, zavŕšil tento rok tým najkrajším spôsobom. V závere roka 2021 mu pribudli ďalšie 2 zlaté medaily – z ruského Petrohradu a zo Španielska. Obe súťaže boli veľmi náročné, dvojkolové a Peter opäť naplnil očakávania svojich fanúšikov. Mladý virtuóz v roku 2021 získal 15 ocenení na medzinárodných súťažiach v Česku, Bielorusku, Francúzsku, Austrálii, Litve, Bosne a Hercegovine, Rusku, USA, Ukrajine a Španielsku.

            Peter sa aj v tomto sviatočnom období venuje akordeónu, koncertuje a šíri vianočné posolstvo pokoja a lásky.

            Srdečne blahoželáme a prajeme mu, nech sa mu darí aj v novom roku 2022 pod vedením jeho pani učiteľky Márie Budzákovej.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy, mesta a Slovenska!

          • Najvyššie ocenenie z ruského Petrohradu pre našu mladú klaviristku

          • Márii Balážovej učaroval klavír. Svoj talent rozvíja v triede pani učiteľky Márie Budzákovej jun. Do svojej hry vnáša svoje pocity a radosť. Mária aj napriek pandémii a online vyučovaniu neprestala so svojou pani učiteľkou pracovať. Tohto roku má za sebou 2 výnimočné úspechy. Po úspechu na celoslovenskej súťaži Schneiderova Trnava pani učiteľka povzbudená víťazstvom prihlásila Marienku na Medzinárodnú klavírnu súťaž do Ruska, ktorá sa konala v Petrohrade. Prostredníctvom videonahrávky tak aspoň pomyselne navštívili toto krásne mesto, ktoré patrí k najvýznamnejším a najkrajším kultúrnym centrám Ruska. Medzinárodná porota ocenila ľahkosť hry, porozumenie diela a mladej klaviristke udelila 1. cenu v kategórii do 12 rokov. Pani učiteľka získala Ďakovný list za výchovu laureáta. Takéto dobré správy zo sveta sú pre ZUŠ Jána Melkoviča a Slovensko krásnym vianočným darčekom. Srdečne blahoželáme!

          • Peter Sokol opäť zvíťazil vo Francúzsku

          • Peter Sokol so svojou pani učiteľkou nás už viackrát presvedčili, že aj v dištančnej forme vyučovania sa môže dariť. Po mnohých veľkých úspechoch máme opäť dôvod k radosti. Na Medzinárodnej akordeónovej súťaži vo Francúzsku si Peter vybojoval 1. cenu v kategórii do 16 rokov. Je to skvelá správa pre 12-ročného Petra, ktorý verí, že príde čas, kedy do Francúzska bude môcť vycestovať a zahrať si pred porotou naozaj.

          • Akordeonisti zo ZUŠ Jána Melkoviča si z Prahy priviezli dve ocenenia

          • Súťažný hudobný festival VII. Medzinárodné akordeónové dni v Prahe sa konal 28. - 31. októbra 2021 na Pražskom konzervatóriu. Zorganizovali ho Pražské konzervatórium, Spoločnosť českých akordeonistov a koncertná agentúra CTA Praha. Hlavným umeleckým riaditeľom súťaže je Ladislav Horák.

            Porotu tvorili renomovaní odborníci. Predseda poroty: Mirco Patarini (I), členovia poroty: Stefan Hippe, Andreas Nebl (DE), Jorgen Sundeqvist (SE), Ladislav Horák (CZ), Pavel Trojan (CZ), Petr Vacek (CZ).

            ZUŠ Jána Melkoviča reprezentovali Kristína Lešková v IV. kategórii a Filip Jozefík v III. kategórii. Obaja navštevujú triedu učiteľky Dany Ščasnej. Oboch porota za ich výkony v silnej medzinárodnej konkurencii zaradila do strieborného pásma.

            Blahoželáme!

          • 2 ocenenia z celoslovenskej klavírnej súťaže Schneiderova Trnava

          • Jubilejný 20. ročník významnej celoslovenskej interpretačnej súťaže Schneiderova Trnava bol veľkou príležitosťou pre mladé talenty. Súťaž je pomenovaná podľa slávneho hudobného skladateľa Mikuláša Schneidra Trnavského, ktorý pôsobil ako dirigent, regenschori a pedagóg. Hudba je ako voda. Nedá sa zastaviť a vždy si nájde cestičky k našim srdciam. Starú Ľubovňu reprezentovala naša žiacka MÁRIA BALÁŽOVÁ z klavírnej triedy pani učiteľky Márie Budzákovej jun. Na rozdiel od predošlých súťaži, na ktorých už Mária zahviezdila, tento ročník Schneiderovej Trnavy sa konal v online prevedení. Odborné vedenie pedagogičky a vytrvalosť mladej talentovanej klaviristky boli korunované úspechom. Odborná porota pozostávajúca z pedagógov vysokých škôl a konzervatórií jej udelila 2 výrazné ocenenia: Cenu za najlepšiu interpretáciu klavírnej sklady a strieborné pásmo v III. kategórii. Je to veľké povzbudenie pre mladú interpretku a jej učiteľku ktoré veria, že svetlo hudby ich bude aj naďalej sprevádzať. Srdečne blahoželáme!

          • Úspechy akordeonistov na EuroMusette GoldenTango

          • Medzinárodný hudobný festival EuroMusette GoldenTango, ktorý sa uskutočnil v októbri 2021 v online forme, privítal mladých akordeonistov zo Slovenska a Čiech. Jeho zvláštnosťou je, že mladí interpreti sa tu majú možnosť prezentovať v rôznych tanečných hudobných žánroch. Farebný svet hudby plný emócií oslovil ôsmych akordeónistov našej školy a pod vedením svojich pani učiteliek ladili svoju muziku v štýle tanga, blues, valčíka a iných tancov. Výsledky tohto snaženia sú nasledovné:

            - trieda pani učiteľky Márie Budzákovej:

            Sára SOKOLOVÁ - 1. miesto v zlatom pásme

            Peter SOKOL - zlaté pásmo

            Martina VILINOVÁ - zlaté pásmo

            Nela LICHVÁROVÁ - strieborné pásmo

            Michal SEMANČÍK - strieborné pásmo

            Michaela LICHVÁROVÁ - strieborné pásmo

            - trieda pani učiteľky Dany Ščasnej

            Filip JOZEFÍK - zlaté pásmo

            Kristína LEŠKOVÁ - strieborné pásmo

            Poďakovanie patrí všetkým súťažiacim, ich pani učiteľkám a rodičom. Prajeme im veľa radosti, nech naďalej rozvíjajú svoju lásku k hudbe a akordeónu.

          • Peter Sokol sa zaradil medzi 5 najlepších akordeónistov sveta

          • Peter Sokol sa na 71. svetovom online šampionáte akordeónistov Trophée Mondial De L'accordéon zaradil medzi najlepších akordeónistov sveta!

            Ako jediný reprezentant Slovenska vo svojej kategórii v konkurencii 44 súťažiacich sa zaradil medzi 5 najlepších. 13-členná medzinárodná porota zložená z renomovných umelcov mu udelia 23,24 bodov s ktorými sa umiestnil na 4. mieste na svete. Je to fantastický úspech pre Petra, jeho pani učiteľku Máriu Budzákovú, našu ZUŠ Jána Melkoviča, mesto Stará Ľubovňa a pre celé Slovensko. Srdečne gratulujeme a sme hrdí na výnimočný talent zo Starej Ľubovne.

          • Hudba Petra Sokola znie aj v Moskve

          • V auguste 2021 prišlo 12-ročnému Petrovi Sokolovi a jeho pani učiteľke Márii Budzákovej pozvanie na medzinárodný festival v Moskve. Peter si užíval leto so svojimi rodičmi pri mori kde oddychoval a načerpal veľa energie. Po návrate z dovolenky ich táto výzva z Moskvy nakopla a posledné prázdninové dni sa z ich bytu ozývala hudba plna slnka, mora a radosti. Vynikajúca práca jeho pedagogičky, Petrov talent a zanietenie pre hudbu boli v Moskve opäť korunované výnimočným úspechom. Medzinárodní experti mu udelili 1. miesto v kategórii do 13 rokov. Gratulujeme jeho rodičom a ďakujeme Márii Budzákovej jun. za realizáciu online nahrávok a celkovú podporu. Nech dobrý chýr Ľubovnianskej akordeónovej školy letí svetom aj naďalej!

          • Prešovské dni klasickej gitary

          • Dňa 1.10.2021 sa učitelia a žiaci Strunového oddelenia zúčastnili na Gitarovom festivale v Prešove. Bola to jedinečná možnosť získať nové skúsenosti od renomovaných pedagógov hry na gitare ako Tatiana Stachak (PL), András Csáki (HU), či Ján Labant (SK). Deň plný inšpirácií uzatvoril slávnostný koncert k 10. výročiu festivalu, na ktorom sa predstavilo viacero zvučných mien interpretačného umenia nielen z klasickej, ale aj populárnej a džezovej gitarovej obce.

          • Koncert juhoamerickej hudby

          • Dňa 21.9.2021 sa v Provinčnom dome uskutočnil Koncert juhoamerickej hudby v podaní skvelého slovenského gitaristu Karola Samuelčíka. Ďakujeme za mimoriadne pekný zážitok.

          • Víťazstvá z Austrálie

          • Počas poslených prázdninových dní prišli dobré správy zo sveta. Naši akordeonisti sa zúčastnili online medzinárodnej akordeónovej súťaže v Austrálii. Hudba našich umelcov znela tentokrát v Sydney a dosiahla neuveriteľné stupne víťazstva. Znelo tu veľa krásnej muziky a predstavilo sa 169 súťažiacich zo 17 krajín. Naši skvelí žiaci dosiahli takéto umiestnenia:

            SÁRA SOKOLOVÁ - 1. miesto v kategórii variete, 2. miesto v kategórii classic - uč. M. Budzáková

            PETER SOKOL - 1. miesto v kategórii variete, zlaté pásmo v kategórii classic - uč. M. Budzáková

            FILIP JOZEFÍK - strieborné pásmo v kategórii classic - uč. D. Ščasná

            KRISTÍNA LEŠKOVÁ - bronzové pásmo v kategórii classic - uč. D. Ščasná

            Hudba ľudí povznáša. Tešíme sa, že naši žiaci rozdávajú radosť nielen v Starej Ľubovni, ale šíria ju už do celého sveta.